Roken, drugs en alcohol

 
Roken
Roken in de zwangerschap kan complicaties veroorzaken. Door te roken verhoog je de kans op o.a. een miskraam, overlijden van je kind door het voortijdig loslaten van de placenta en groeiachterstand bij je kind. Na de geboorte is er voor het kind een hogere kans op wiegendood, ademhalingsstoornissen en luchtweginfecties, middenoorontsteking en het krijgen van astma. Als je zelf niet rookt maar je partner of familie wel, dan zal je kind via jou meeroken. Het is dus van belang dat je partner niet rookt in jou bijzijn of dat jullie samen stoppen met roken. Samen stoppen is een stuk makkelijker dan alleen.
Alcohol

Het is van belang om al te stoppen met het drinken van alcohol vanaf het moment dat je besluit om zwanger te raken. Alcoholgebruik vermindert de vruchtbaarheid van jou en je partner en verhoogt de kans op een miskraam. Ook heeft het drinken van alcohol risico’s voor je kind, zoals vroeggeboorte en beschadigingen aan de hersenen. Dus door vanaf het moment dat je zwanger wil worden te stoppen met het drinken van alcohol kun je deze risico’s voorkomen.

Drugs

Alle vormen van drugsgebruik worden in de zwangerschap afgeraden. Een aantal soorten drugs geven een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Daarnaast geven alle drugs een kans op ontwenningsverschijnselen bij je kind.

Onderzoeken:

Sommige stellen kunnen een verhoogd risico hebben op het krijgen van een kind met een aandoening. Bijvoorbeeld bij het voorkomen van een erfelijke aandiening in de familie (zoals hart/ lever/ nieraandoeningen, open ruggetje of een hazenlip) of een hogere leeftijd van de moeder, is het risico hoger.

Denken jullie dat jullie toekomstig kind een hoger risico kan hebben neem dan gerust telefonisch contact met ons op voor vragen.